V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

4 predlogi za enostavne in slastne pozno poletne juhe

Poletje se počasi poslavlja, vrtovi se šibijo s slastni pridelki. Pripravila sem vam 4 predloge za slastne juhe, ki jih boste pripravili hitro in iz svežih, domačih sestavin.

Juho se da skuhati praktično iz vseh vrst zelenjave. Obogatene z dodatki pa so lahko tudi slastna in nasitna malica za v službo ali lahko večerjo. Pripravila sem vam 4 predloge, kateri so na naši domači mizi pogosto in jih imamo vsi radi. Vsi spodnji recepti so preiskušeni in potrjeno užitni tudi pri otrokih :-) Sedaj, ko so se začeli mrzli in deževni dnevi, pa topla juhica prija tudi zato, da nas pogreje in nam da potrebno tekočino. Pozor: če juhi dodate zelenjavno jušno osnovo ali kocko, je ni potrebno še dodatno soliti!

1. Bučkina juha

Sestavine:

  • 3 ali 4 srednje velike bučke cukete
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 1/2 zelenjavne kocke ali druge jušne osnove
  • ščep soli
  • malo popra
  • olivno olje
  • malo nastrganega parmezana po okusu
  • žlica kisle smetane
  • popečene kruhove kocke
  • peteršilj, drobnjak

Nežno prepražite česen in šalotko, dodate na kocke narezane bučke in podušite. Dolijete vodo in dodate polovico zelenjavne kocke. Kratko pokuhate, nato vsebino zmeljete s palničnim mešalnikom ali ekstraktorjem Nutribullet. Dobite gosto, kremasto juho. Juho nalijete v krožnike, dodate žlico malo kisle smetane (po okusu), potresete s parmezanom in popečenimi kruhovimi kockami. Lahko pokapljamo še z malo olivnega olja in potresemo z drobno narezanim drobnjakom in peteršiljem.

Ta recept sem prvič originalno objavila na blogu Metina lista.

2. Paradižnikova juha

Sestavine:

  • 2 žlici riža
  • 2-3 veliki paradižniki
  • 1 strok česna
  • 1 šalotka
  • ščep soli
  • olivno olje
  • kisla smetana
  • nastrgan parmezan
  • bazilika
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1 posušen paradižnik, prej namočen v topli vodi za pol ure

Na olivnem olju prepražite riž, da postekleni. Dodate na drobno nasekljano šalotko in strt česen ter še malo prepražite. Potresite z rjavim sladkorjem (ni nujno in če paradižnik ni zelo sladek in zrel). Medtem segrejete kozico z vodo in vanjo potopite paradižnike za minuto ali dve. Paradižnike nato pretresite v korito in čeznje spustite hladno vodo.  Zarezite v olupek in tako blanširani paradižniki se bodo enostavno olupili. Drobno narezite paradižnik na kocke in jih dodajte v lonec. Kratko pokuhajte, dodajte začimbe in zmešajte s paličnim mešalnikom ali ekstraktorjem Nutribullet. 

To je moja najljubša pozno poletna juha. Najraje jo imam namesto večerje, je zelo okusna, sveža in nasitna.

3. Porova juha

Sestavine:

  • 1 velik por
  • 1 strok česna
  • ščep soli
  • olivno olje
  • 1/2 zelenjavne kocke ali druge jušne osnove

Na olivnem olju prepražimo na drobne kolutke narez por. Uporabimo cel por, tako zeleni, kot beli del. Zalijemo s tekočino in dušimo 20 minut na nizkem ognju. Zmešamo s paličnim mešalnikom ali ekstraktorjem Nutribullet in postrežemo. Lahko dodamo nariban parmezan in popečene kruhove kocke. Kruhove kocke pred peko lahko po želji natremo s česnom, peteršiljem in olivnim oljem.

Porova juha čudovito diši in ima izredno blag okus. Pri nas jo imajo zelo radi tudi otroci.

4. Cvetačna juha s korenčkom

  • pest peteršilja
  • 2 korenčka
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 1/3 cvetače
  • malo kurkume po želji

Cvetačo in korenček očistimo, operemo, ostrgamo in narežemo. Korenček narežemo na tanjše rezine, ker se sicer kuha malo dlje kot cvetača. Zalijemo z vodo in damo kuhat. Ko zavre dodamo jušno kocko in malo kurkume - po želji tudi dosolimo in popopramo. Kuhamo še 15 minut (prebodemo zelenjavo, da vidimo, če je kuhana). Palični mešalnik nekajkrat nahitro potopimo in prižgemo, tako, da spasiramo zelenjavo le delno (po želji lahko tudi do konca). Peteršilj drobno sesekljamo in na koncu primešamo juhi.

Originalno je to Katjin recept na skuhaj.si. Juha je izredno okusna in enostavna za pripravo.

*****

Imate tudi vi svojo naljubšo juho? Objavite njen recept na skuhaj.si, na Facebook strani Delimano ali nam ga pošljite na info@delimano.si.

Avtorica članka: Karmen Mlinar

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na 080 14 74
Imate vprašanje ali pa bi radi več informacij o izdelku izvedeli od naših svetovalcev? Zato smo tu za vas, da vam pomagamo.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem se bomo odzvali vašim vprašanjem.

Vaši Delimano svetovalci