Najmlajši kuharski mojster, Lojze Čop
Ambasador tradicionalne slovenske kuhinje “z njive na krožnik”. Zagovornik in ljubitelj posode Delimano.
Lojze Čop je kuharski mojster, ki predstavlja 3. generacijo gostincev v družini s tradicijo od leta 1964. S ponosom nam pove, da se je že kot otrok pri babici navduševal nad pripravo tradicionalne slovenske kuhinje, v kateri je našel svojo strast in veselje. Leta 2011 je postal najmlajši kuharski mojster. Lojze daje velik poudarek kakovosti in lokalnemu izvoru sestavin ter sezonskim specialitetam, ki so osnova njegovih jedi. Eno izmed teh, dragi bralci, tokrat deli tudi z vami.
Ne glede na priložnosti, ki se mu odpirajo in kljub lokaciji v hribih, ki ni tipično poleg avtoceste ali v središču mesta, je za ljubitelje slovenske kuhinje leta 2013 postavil novo veliko gostilno v Podkumu: Hišo domačih okusov Pr Čop.
Veliki ljubitelj posode Delimano, navdušenje deli tudi z vami:
»Posodo Delimano sem preizkušal tudi v kuhinji in včasih z njo res grdo ravnal, pa se je obnesla. Najbolj mi je bilo všeč to, da se hrana nikoli ni prijela, tudi če sem delal s kritičnimi sestavinami. Ko sučeš hrano v ponvi se zelo lepo meša. Videz posode je lep - zunanjost in notranjost. Pohvalil bi tudi sam termostat, ki se obarva rdeče in tudi toplota se lepo razporedi, zato je uporaba veliko lažja, saj točno veš, kdaj je posoda segreta. Tudi čiščenje je povsem enostavno, najlažje jo je obrisati s papirnato brisačo.«
Recepti, pripravljeni v posodi Stone Legend
Moji recepti
Maslene košarice
Svinjska pečenka
Hrustljave piščančje peruti
Tiramisu
Koprivova pita s česnovimi poganjki, lisičkami in kranjsko klobaso
Pečen piščanec z limono, jabolki in čebulo
Narastek iz prosene kaše s svežimi borovnicami
Pehtranovi kolački
Zajčja klobasa s timijanom in suho slivo
Zajčja klobasa s suhimi slivami, v zelenjavni omaki
Lojzetova domača zimska pojedina
Lojzetova svinjska ribica
Svinjski ragu po cigansko
Goveji steak z zeliščnim maslom in popečenim zelenjavnim nabodalceem
Polnozrnate testenine s češnjevim paradižnikom, pršutom in dimljenim sirom
Jelen v lovski omaki z rožmarinom in teranom ter kruhova rezina s praženo čebulo
Marinirana piščančja bedra s pečenim krompirjem in rdečo papriko
Ajdove palačinke z nadevom iz jabolka in vaniljevega jogurta ter orehi z medom in pomarančno omako
Popečen sir z orehi na regratu s krompirjem, jabolčnim kisom in jajcem
Jabolčni praženec z višnjevim džemom in kislo smetano
Domača enolončnica z dimljeno klobaso in ajdovo kašo