10 razlogov, zakaj bi si morali privoščiti več jagodičja

Težavnost

Čas kuhanja:

20 minut oz. manj

Čas priprave:

20 minut oz. manj

Skupni čas:

20 minut oz. manj

Sestavine:
Priprava:

Vsi dobro poznajo hranilno vrednost pomaranč. Znane so kot bogat vir vitamina C in vlaknin. Ali ste vedeli, da tudi korenje doda element hranljivosti v vaš NutriBlast napitek? Njegov prefinjen okus se odlično ujema s številnim sadjem in zelenjavo. Znano je po tem, da je bogato z beta karotenom, vitamini C, B, E in K ter z železom in vlakninami. Če dodate še malce ingverja, ste dobili zmagovito kombinacijo. Ingver je znan po tem, da krepi imunski sistem in pomiri želodec. Poleg tega deluje tudi protivnetno.

Poleg prelepe oranžne barve se ponaša tudi s sladkobo, ki jo uravnoteži delikatna vročina ingverja. Vsebuje okoli 196 kalorij, 0 gramov maščobe, 3 grame beljakovin in 232 odstotka vaše dnevne doze vitamina C. Bi sploh lahko bil bolj zdrav? Če se vam zdi, da v mešanici manjka nekaj zelenega, lahko to seveda pogumno dodate!

 1. Vse suhe sestavine dajte v visok kozarec
 2. Dodajte tekočino do črte, označene z MAX
 3. Mešajte, dokler ni zmes gladka, približno 30 sekund

V vašem napitku, na vrhu vaše jutranje skledice ovsenih ali koruznih kosmičev, po rezini skutne torte, na vrhu sladoleda ali jogurta ali pa skrito v notranjosti vašega najljubšega muffina, pite, vafljev ali palačink - jagodičje je res povsod! In to ni prav nobeno presenečenje! Pravzaprav si kar težko predstavljamo, da si cel dan ne bi privoščili česa sladkega, kislega in tako očitno jagodličnega.

A zakaj so ti mali sadni draguljčki tako cenjeni? Berite dalje, čas je, da te majhne prijatelje spoznamo še pobližje.

10 razlogov, zakaj bi si morali privoščiti več jagodičja

 1. Jagodičje je prava mala zakladnica hranil! Jagodičje spada med vrste sadja, ki so najbolj nasičene s hranili. Vsebuje namreč vlaknine, vitamine, minerale in ogromno fitokemikalij (polifenoli, flavonoidi ipd.). Jagodičje igra pomembno vlogo pri lajšanju kardiovaskularnih bolezni, pomaga v borbi proti raku in ima protivnetne lastnosti. Nikakor ne morete najti svežega jagodičja? Če je zamrznjeno na vrhu svoje hranilne vrednosti, takoj po obiranju, lahko zadrži svoje blagodejne lastnosti.
 2. Jagodičje je tudi odlična izbira, če pazite na raven sladkorja v svoji krvi. Ima namreč nizek glikemični indeks in vsebuje manj sladkorja kot ostalo, primerljivo sladko sadje.
 3. Jagodičje je pomemben del diete za zaščito vašega srca. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci Harvardske šole za javno zdravje (HSPH) je pokazala, da ženske, ki pojedo tri ali več porcij borovnic in jagod na teden, tako zmanjšajo tveganje za srčni napad, ki je vodilni vzrok smrti pri ženskah.
 4. Jagodičje, predvsem borovnice, vsebuje veliko snovi, imenovane antocianin; gre za fitokemikalijo iz vrst antioksidantov, ki borovnicam daje njihovo temno modro barvo. Njihova sposobnost zbiranja prostih radikalov vam lahko pomaga do bolj mladostnega videza in lepote.
 5. Jagodičje je polno vlaknin, obenem pa vsebuje malo kalorij, zato vam lahko pomaga ukrotiti vašo sladkosnednost, ne da bi za to morali žrtvovati svojo vitko linijo.
 6. Raziskave kažejo, da vam jagodičje lahko pomaga ohranjati oster um. Raziskava, ki je bila objavljena v publikaciji Anali nevrologije, je pokazala, da so antocianidini in polifenoli v jagodičju tisti, ki nosijo zasluge za njegove blagodejne učinke v boju proti pešanju kognitivnih funkcij in Alzheimerjevi bolezni.
 7. Ko jeste jagode, jeste več sadja, kot si morda predstavljate. Vsako seme, ki ga vidite na zunanjem delu jagode, pravzaprav sploh ni seme; gre za posamezne plodiče, ki predstavljajo ločene sadeže, v notranjosti vsakega pa se skriva še seme. Kupujte organsko Poseben seznam Delovne skupine za okolje (EWG) namreč omenja visoko vsebnost pesticidov.
 8. Poletje je sezona jagod, zato so sedaj najbolj sveže. Živimo v času, ko lahko katerokoli hrano zlahka dobimo v kateremkoli času leta. A prehranjevanje s sezonsko hrano vam omogoča, da iz pridelkov dobite kar največ prehranskih snovi. Jagode si torej privoščite poleti, buče pa jeseni!
 9. Jagode bodo dlje časa ostale sveže, če jih shranite v hladilniku in jih operete šele tik pred zaužitjem. To preprečuje, da bi postale razmočene in plesnive.
 10. Vnaprej pripravljene jedi z jagodičjem ne vsebujejo niti sledi dejanskega jagodičja. Umetno jagodičje je izdelano iz koruznega sirupa, sladkorja, škroba, predelanih olj ter umetnih barv in okusov. Ko naslednjič posežete po škatli, ki vsebuje mešanico za muffine z jagodičjem, žitnih tablicah, rogljičkih, žitaricah ali drugih prigrizkih z okusom jagodičja, si pobližje oglejte seznam sestavin, da se prepričate, če gre za pravo stvar - ali pa si preprosto raje privoščite jagodičje!

Avtor : Delimano

Potrebujete pomoč?
x
Pokličite brezplačno na 080 14 74
Imate vprašanje ali pa bi radi več informacij o izdelku izvedeli od naših svetovalcev? Zato smo tu za vas, da vam pomagamo.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem se bomo odzvali vašim vprašanjem.

Vaši Delimano svetovalci