Janežev sladoled
Čas kuhanja:
20 minut oz. manj
Čas priprave:
20 minut oz. manj
Skupni čas:
20 minut oz. manj
- Sestavine:
-
- 1 žlica janeževih semen
- 250 ml sladke smetane
- 125 ml mleka
- 60 g sladkorja
- 1 žlica medu
- 3 jajčne rumenjake
- Priprava:
-
1. Pražite janeževa semena v manjši kozici, na srednji temperaturi, približno 3 minute.
2. Nato vlijte smetano, mleko, sladkor in med. Segrevajte dokler se zmes ne segreje, nato pa pustite stati približno eno uro, da se ohladi na sobno temperaturo.
3. V drugi skledi stepite jajčne rumenjake.
4. Zopet segrejte janeževo mleko. Počasi vmešajte toplo zmes v rumenjake in mešajte. Nato postrgajte zmes nazaj v kozico.5. Mešajte na srednji temperaturi, dokler zmes ne doseže 77-79 stopinj C.
6. Nato s pomočjo cedila zmes precedite v preostanek smetane.
7. Odstranite janeževa semena, zmes pa mešajte v ledeni kopeli, da se ohladi.
8. Ohladite zmes v hladilniku, nato pa jo vlijte v vaš aparat za izdelavo sladoleda in po navodilih proizvajalca.