Orehova potica po receptu Alme Rekić
Težavnost
Čas kuhanja:
90 minut
Čas priprave:
60 minut
Skupni čas:
120 minut
- Sestavine:
-
KVASNI NASTAVEK
- 2 žlički sladkorja
- 100 ml toplega mleka
- 10 g suhega ali 45 g svežega kvasa
TESTO
- 700 g gladke pšenične moke
- 4 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 230 ml toplega mleka
- 60 g topljenega masla
- 60 g olja
- 2 vrečki vanilin sladkorja
- 1 čajna žlička soli
NADEV
- 600g mleti orehi
- 180g sladkorja
- 250ml sladke smetane
- 4 beljaki
Potrebujete še: oljčno olje za mazanje, leseno špino.
- Priprava:
-
V skledo presejemo moko. Vanjo naredimo jamico in dodamo sol, vanilin sladkor, rum, olje in maslo ter na koncu še kvasni nastavek. Vse skupaj nato pregnetemo v testo. Pustimo počivati 60 minut na toplem.
Nato pripravimo nadev: v mlete orehe dodamo sladkor in smetano ter premešamo. Na koncu nežno vmešamo še sneg beljakov.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo. Nasvet: celotno testo premažemo z oljem in nato enakomerno razmažemo še nadev. (Zakaj z oljem? Ker se tako nadev in lepo prime testa).
Pričnemo z zvijanjem potice. Nasvet: z zvijanjem pričnemo zelo na drobno in pazimo, da je potica dovolj tesno zavita.
Preden potico damo v pomaščen pekač, jo dobro preluknjamo s špino in pustimo počivati še vsaj 15 minut na toplem. Nato potico pečemo približno 1-2 uri pri 165 (znak za stopinjo) C.
Nasvet: Po 30 minutah pečenja potico pokrijemo s folijo in jo pečemo dalje.
Pečeno ohladimo in posladkamo.
Nasvet: Potica se bo najlepše ohladila, če jo po koncu peke pustimo še 5 minut v pekaču in jo nato zvrnemo na mrežico, kjer naj se pokrita počasi ohladi.